FERMENTACIJA
Za naše zdravje in za pravilno delovanje imunskega sistema je zelo pomembno ravnovesje črevesne mikroflore. Prav v črevesju se telo nenehno srečuje s snovmi iz okolja, kot so hrana, bakterije in virusi. Posledično je tam 80-90% celic imunskega sistema, ki prepoznajo in uničijo snovi, ki bi organizmu lahko škodovale in ali preprečijo vdor v telo. Za boljšo vitalnost telesa in dolgoročno zdravje je tako bistveno, da v telo vnašamo prijazne in koristne probiotične bakterije, ki pomagajo pri razgradnji hrane in sodelujejo pri absorpciji mineralov ter tvorjenju vitaminov.
Fermentirana živila so osrednjega pomena za vitalno črevo, saj so bolj prebavljiva, črevo čistijo strupov in vnašajo za imunski sistem zelo pomembne probiotične bakterije. V skupino fermentiranih živil sodijo tista živila, ki so bila v procesu mlečnokislinske fermentacije, pri čemer se naravne bakterije hranijo s sladkorjem in škrobom v hrani ter ustvarjajo mlečno kislino.
Ta proces ohranja oziroma konzervira hrano ter ustvarja;
Kaj je kombuča Zelenega Bisera?
Kombuča je fermentiran čaj, ki vsebuje žive kulture. Vsebuje ogromno probiotičnih bakterij, ki skrbijo za zdravo črevesno floro in tako okrepijo naš imunski sistem.
Kakšen ima okus?
Kombuča je kultivirana pijača, zato ima močen, rahlo kiselkast okus, podoben jabolčnemu kisu. Naše brbončice so tako navajene na sladke pijače, da nas trpek in rahlo mehurčast okus kombuče na začetku lahko malo odvrne od pitja.
Kaj plava v moji steklenički kombuče?
To so deli zdrave kulture! Kultura ni vidno prisotna v času polnjenja, ampak se kasneje oblikuje kot znak, da je proizvod še vedno živ in aktiven. Dlje ko je izdelek ustekleničen, več kulture se oblikuje. Pomislite na to kot na koralni greben, v katerem so milijarde živih probiotikov.
Kaj je SCOBY?
SCOBY(symbiotic culture of bacteria and yeast – simbiotična kultura bakterij in kvasovk), ki jo damo v čaj (zeleni, črni ali beli), za fermentacijo pa jo moramo nahraniti s sladilom (najboljši je eko trsni sladkor). SCOBY je želatinaste strukture in ima vonj po kisu. Sestavljen je iz mlečnokislinskih bakterij in kvasovk, ki živijo v ustvarjalnem sožitju, v procesu fermentacije predelajo naravna sladila v enostavna, lahko prebavljiva hranila, številne encime, koristne kisline ter bakterije.
Ali kombuča vsebuje kofein?
Naši izdelki so naravni, brez kofeina.
Ali je kombuča gazirana pijača?
Kombuča je 100% naravno gazirana pijača in se lahko razlikuje od serije do serije in steklenice do steklenice. Za razliko od sode in ostalih gaziranih pijač, se “gaziranost” povečuje skozi čas. Kakovost in koristi so v Kombuči še vedno prisotne, ne glede na to, kako zelo je gazirana. Tisti, ki kombučo poskušate prvič, je priporočljivo mešanje z naravnimi sirupi in vodo, saj ima čista kombuča zelo močan okus.
Kdo lahko pije kombučo?
Vsi ljudje, katerekoli starosti. Pazljivi moramo biti le pri doziranju majhnim otrokom, ki jim ponudimo manjšo količino kombuče.
Ali kombuča vsebuje alkohol?
Dlje kot čaj kombučo fermentiramo, manj sladkorja bo vseboval, povečala pa se bo vsebnost alkohola, ki pa ne preseže 1-3 odstotkov.
Koliko je lahko pijem?
Vsakdo ima edinstven organizem, zato priporočamo, da poslušate svoje telo, ko poskušate določiti ustrezno količino za vas. Če pa kombučo pijete prvič, je najbolje, da jo počasi uvedete v svoj ritual; pred zajtrkom lahko spijete 1-2dcl in nato postopoma povečujte vnos.
Kako jo shranjujem?
Kombuča v Zelenem Biseru je nepasterizirana, kar pomeni, da je to surova, živa hrana, in jo moramo VEDNO imeti v hladilniku. Poleg tega mora biti kombuča vedno shranjena v pokončnem položaju in nikoli postrani.
Ali lahko stekleničko stresam?
Steklenice NE stresajte. Če se pretrese, lahko pride do prelivanja zaradi naravnega penjenja. Za mešanje sedimenta priporočamo, da stekleničko nežno obračate naprej in nazaj.
Na kaj moram biti pozoren/pozorna, ko kupujem kombučo?
Nepasterizirana kombuča mora biti nujno v hladilniku. V kolikor je kombuča na prodajnih policah na sobni temperaturi, to pomeni, da je bila pasterizirana in posledično kultura ni več živa oziroma aktivna in ne deluje več učinkovito na našo prebavo.
Želite sami fermentirati kombučo?
Pridite v Zeleni Biser po recept in SCOBY.
Vas zanima še več? Vabljeni na delavnico ČUDEŽI FERMENTACIJE, ki jo bomo po popolnoma zasedeni prvi, definitivno ponovili!
Deli: