• zdrava sladkoba

  Beseda sladkost ni slaba beseda: pomeni, da malo zdrave sladkobe, sladice, torte v polnovredni in uravnoteženi prehrani ne škodi nikomur. V nasprotju temu pa plitva, pomanjkljiva hranila, rafinirana, z aditivom obremenjena hrana, ki človeškemu organizmu ne pripomore veliko.
 • Naravna hranila

  Človeški organizem potrebuje za svoje delovanje gorivo - hranila, ki jih najdemo v naravi. Sicer lahko uživate MALO bele moke in belega sladkorja (tudi v drugih oblikah - testeninah ipd.) - če imate v organizmu dovolj drugih dobrih hranil. Na splošno pa je bolje uživati manj rafinirane moke in sladil in več polnovrednih živil.
 • Okusna hrana

  Hrana mora biti okusna - predstavlja namreč VELIKO več kot njena dejanska fizična hranila. Delitev hrane na komponente in uživanje zgolj takšne, ki naj bi predstavljala najbolj zdrav obrok na svetu, nikoli ne more zadovoljiti, izpolnjevati in resnično negovati, če je ne jemo z veseljem in užitkom. Okusnost omogoča hrani, da jo zaužijemo in pravilno prebavimo, absorbiramo in uporabimo za potrebe naših organizmov. Slast oz. okusnost je hranilo "samozase". Okusnost poskrbi, da kljub zasedenosti in stresnemu življenju, še vedno občutimo "okusnost" tudi na drugih področjih življenja. Drug vidik pa je, da tudi najbolj okusno meso nas ne more primerno nahraniti, če v njem ni hranljivih snovi. Menimo, da oba vidika sestavljata zdravo in polnovredno hrano.
 • Prava hrana

  Prava hrana je narejena z resničnimi sestavinami in ne pripravljena v laboratoriju ali s pomočjo kemikalij. Človeško telo je razvito, da lahko zaužije resnično, sočno in okusno jagodo, ne pa jagodo z dodanim okusom po jagodi. Telo je resnična stvar in enostavno ni kompatibilno z neresničnimi nadomestki hrane, ki so danes na voljo na tržišču. Vsi ti kemijski dodatki (aditivi, umetni okusi, barvila, konzervansi, …) so za naše telo enostavno strupeni.
 • Predpogoj za zdravo hrano

  Dober Blueprint in dobra ekologija imata prav tako pomembno vlogo in sta prav tako predpogoja za dobro in zdravo hrano.
 • Ustrezno pripravljena hrana

  Hrana, ki jo izberemo, mora biti ustrezno pripravljena, da se lahko zagotovi združljivost s človeškim organizmom. Le - temu niso poznana mleko z nizko vsebnostjo maščob, pasterizirano mleko, rafinirana olja, prečiščena živila. Nekatera živila, kot so stročnice in zrna zahtevajo posebne metode priprave, da jih telo "prepozna" in so prebavljive za človeško telo.
 • Dieta

  Temeljno ajurvedsko izhodišče je, da ni vsaka dieta primerna za vse. Jesti moramo hrano, ki ustreza našemu organizmu. Tako na primer mlečni izdelki, pšenica ali meso vplivajo na drugačen način na posamezen organizem. Medtem ko lahko nekateri jedo hladno in surovo hrano tako v zimskem, kot tudi v poletnem času, bodo drugi raje posegli po kuhani zelenjavi.
 • Naravna hrana

  Tem bolj strmimo k ohranjanju naravnega stanja, kajti predelana in prečiščena hrana zmanjšuje vsebnost hranil. Vsako bogatenje in dodajanje hranil je lahko zgolj slab približek naravnemu stanju. Naravna hrana je celota z vsemi deli (vitamini, minerali, maščobami, vlakninami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati ter preostalimi znanimi in neznanimi snovmi) v ravno pravi obliki in količini ter posledično optimalno hranljiva za človeško telo. Dober primer je mleko; maščoba je bistvena sestavina mleka in vsebuje v maščobi topne vitamine A in B, ki so bistvenega pomena za asimilacijo kalcija in beljakovin v telesu.
 • Ekološko kmetijstvo

  Vračanje k preprostemu, trajnostnemu in ekološkemu kmetijstvu v harmoniji z naravo in s spoštovanjem do našega planeta. Odmik od pretiranega potrošništva in trošenja hrane ter umetnega povečevanja pridelave, ki ima potrebo do dodajanju pesticidov v pridelke, vključno z živalskimi in ribjimi proizvodi. Biti del ekosistema in ga ne nadzorovati ter na takšen način pridelovati hrano pa je lahko tudi edino zagotovilo, da hrana tudi ni genetsko spremenjena.
 • Škropljena hrana

  Sintetični pesticidi, fungicidi, herbicidi, niso združljivi z nobenim delom človeškega sistema, temveč so namenjeni prekinitvi in ubijanju živih sistemov. Mi, ljudje, smo živi sistem.
Top