Z zimo in hladnejšim obdobjem pridejo na plano tudi raznorazna virusna obolenja, gripe in prehladi, ki jih običajno hitro začnemo zdraviti z antibiotiki.
Čeprav je delovanje antibiotikov zelo hitro, pa se premalokrat zavedamo, da njihovi učinki zdravijo akutno težavo, ne “ozirajo” pa se na dobrobit celega telesa.
Antibiotiki namreč oslabijo črevesno floro, zato je v času njihovega jemanja priporočljivo vzporedno uživati še zadostno količino probiotikov.
A preden se po svoje probiotike v obliki tablet ali praška odpravite v najbližjo lekarno, si preberite, kako jih lahko nadomestite tudi z zdravo in povsem naravno alternativo.
Že stari prebivalci Kavkaza so poznali skrivnost blagodejnih učinkov mlečnega kefirja, a so jo tudi leta skrbno skrivali pred ostalimi.
Po nekaterih navedbah naj bi zaradi rednega uživanja kefirja tako staroselci kot današnje prebivalstvo prav tako dočakali zavidljivo starost. S pojavom novih prehranjevalnih smernic in vse večjega števila ljudi, ki uživajo samo rastlinsko prehrano, pa se je izoblikovala alternativa mlečnemu kefirju, ki namesto mlečnih kefirjevih zrnc vsebuje vodna zrnca. Čeprav je ta “kultura” prepotovala že domala ves svet in tako dobila različna imena, pa se je pri nas najbolj prijel naziv vodni kefir. Ni naključje, da so ta blagodejni napitek poimenovali kefir.
Beseda kefir izhaja iz turške besede kaif in pomeni počutiti se dobro. Le kaj lepšega in bolj primernega bi sploh lahko našli za napitek, ki mu pripisujemo same pozitivne lastnosti, ki na naše telo v mnogih pogledih delujejo blagodejno in poživljajoče?
Vodni kefir je fermentirana pijača, sestavljena iz vode, sladkorja in majhnih kristalnih kefirjevih zrnc, ki na prvi pogled delujejo kot želatinaste kroglice. Ta zrnca so sestavljena iz kulture mlečnokislinskih bakterij in glivic, v začetku fermentacije pa jih združimo z naravnim sladkorjem in vodo. Med procesom fermentacije ravno ta kombinacija poskrbi za predelavo sladkorjev, ki iz mešanice ustvarijo hranilno ter z encimi, bakterijami in vitamini obogateno pijačo.
Vodni kefir, med drugim, spada med najbolj učinkovite naravne antioksidante na svetu, nadomesti pa tudi umetne probiotike v obliki praškov in tablet, saj poskrbi za okrepitev oslabljene črevesne flore, ki nastane kot posledica uživanju antibiotikov.
Poleg probiotičnih kultur je napitek iz kefirja poln vitaminov in mineralov, ki v skupni kombinaciji skrbijo za naše splošno počutje, poživljajo presnovo in prebavo, zelo učinkoviti pa so tudi pri hujšanju. Dolgoročno uživanje vodnega kefirja pomaga krepiti imunski sistem, njegovo uživanje pa se priporoča tudi pri večjih in daljših miselnih naporih, saj učinkovito povečuje koncentracijo.
Okus vodnega kefirja zaradi fermentacije rahlo spominja na gazirano mineralno vodo, zato se zgodi, da se morate na začetku okusa malce navaditi. Kot boste videli, je v sam vodni kefir mogoče dodati tudi suho sadje, limono, cimetove palčke ali kakšen drugi svež sadež, s katerim dobite bolj poln in sladek okus.
Za začetnike je dovolj približno 0,5 dlc vodnega kefirja v jutranjih urah, da se telo počasi navadi, nato pa količino poljubno povečujemo. Priporočljivo je, da ne presežemo količine 0,5 litra dnevno, sicer pa vsak posameznik zase najbolj ve, kaj mu prija.
Ker gre za naravni napitek z vsebnostjo žive kulture, ki nastaja s procesom nadzorovane fermentacije, pravega vodnega kefirja, žal, ne boste našli v supermarketih. Če ste med srečneži, ki kefirjeva zrnca prejmejo v dar, se lahko priprave vodnega kefirja lotite kar sami, sicer pa svetujemo, da se ponj odpravite v najbližjo trgovino z lokalnimi in naravnimi izdelki. Tam boste poleg svežega vodnega kefirja v steklenici deležni tudi strokovnih nasvetov in dodatnih informacij, ki vas bodo na pot zdravega načina življenja z vodnim kefirjem vpeljala še bolj pripravljene in ozaveščene.
Za več informacij ali naročilo vodnega kefirja nas kontaktirajte na info@zelenibiser.si.
Preverite še naslednji čudež fermentacije; KOMBUČA!
Deli: